Dordogne, de streek

Het departement Dordogne valt voor het grootste gedeelte samen met de oude provincie Périgord (voor 1790) en wordt door de bevolking nog steeds “Le Périgord” genoemd. Voor de trouwe toerist van de Dordogne is iedere vakantiedag weer een uitdaging. Wat gaan we doen vandaag?

De dag begint natuurlijk met heerlijk vers stokbrood van de plaatselijke bakker. En bij de koffie een overheerlijk stuk notentaart, een van de specialiteiten uit de streek.

Het is het land van 1000 kastelen verspreid over 575 gemeentes. Een reis van de prehistorie, via de Middeleeuwse steden en kerken naar de waterrecreatie langs de rivieren en aan de meertjes.

De locale keuken kent gastronomische hoogstandjes, maar ook gewoon lekker eten is natuurlijk mogelijk. Met ingrediënten, gekocht op de markt (een ervaring op zich) of in de plaatselijke ambachtelijke winkels, of naar een grote supermarkt.

Behalve op zoek naar lekker eten op de markt kunt u rondsnuffelen op de brocante (antiek- en curiosa), markten en op vide-greniers (rommelmarkten) of aan het begin van de avond naar een marché nocturne, lekker eten kopen bij de verschillende kraampjes en aan lange tafels met alle bezoekers van de markt, toeristen en plaatselijke bevolking heerlijk smullen. En dan vaak vermaakt worden met life-muziek. Dit is iedere keer weer een grote verrassing.

Kanoën of kajakken of gewoon het zwembad opzoeken, lekker zonnen, rustig vissen of fietsen.
Of lekker golfen, een tocht maken per luchtballon, naar een roofvogelshow. Zeker in het hoogseizoen is er zoveel te beleven. Iedere plaats heeft zijn eigen feest met muziek fantastisch vuurwerk en vaak een repas (maaltijd met elkaar), Jeu-de-Boules toernooien, ouvert á tous, dus iedereen kan deelnemen.

Genieten van de natuur: het gebied is oor meer dan 40% bedekt met bossen, waar je nog verrast kan worden met wilde dieren. Herten, konijnen maar ook vossen en dassen zijn aanwezig. Vanuit vele plaatsen zijn wandelroutes uitgezet, over verschillende afstanden. Maar er zijn ook unieke tuinen te bezoeken.

De avond afsluiten met een mooi glas wijn uit de Bergerac-streek. Genieten van de geluiden uit de natuur. Maar ook van de stilte en, zeker als er geen maan is, is het aardeduister. En dan naar boven kijken. De Dordogne kent vrijwel geen industrie, daarom is het één van de schoonste gebieden van Europa. Dus geen luchtvervuiling, maar ook geen lichtvervuiling (met uitzondering van de paar grote steden). Het universum kijkt op je neer en jij kijkt terug, je ziet een uniek schouwspel. De Melkweg is gewoon met het blote oog te zien.

En dan lekker slapen, in de stilte. Wat gaan we morgen ontdekken?

Vida Media & JHJdesign